2.9K čtenářů Přidat komentář

Dědouškova vánočka

1 h

Avatar of janapozarova

janapozarova

@janapozarova

Postup receptu

  1. V míse si smícháme mouku, lehce osolíme a přidáme žloutky.
  2. Ve vlažném mléce si rozpustíme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Ten potom přilijeme do mísy, vmícháme rozpuštěné máslo, rozinky, mandle a dobře zpracujeme.
  3. Těsto si necháme třikrát nakynout.
  4. Upleteme vánočku a potřeme si ji rozšlehaným vejcem a nahoru nasypeme trochu sekaných mandlí.
  5. Pečeme asi na 180 C hodinu.
  • 1 kg mouka (hladká)
  • 250 g máslo
  • 22 g cukr
  • 4 žloutky
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 kostka droždí
  • ½ l mléko
  • citronová kůra
  • 100 dkg rozinky
  • 100 g mandle
  • sůl
  • 1 ks vejce
  • hrst mandle

Aby chlebíčky neokoraly

Pokud připravujeme větší množství chlebíčků, ať už den dopředu na oslavu, případně nám po nějaké takové chlebíčky zůstanou, uchovejme je v lednici přikryté mírně navlhčenou utěrkou (důkladně vyždímanou).

Chlebíčky tak neokorají a budou téměř jako čerstvé.