1 čtenář
S Vánoci máme spojenou celou řadu vůní, které se nám při myšlence na oblíbené svátky vybaví. A není to náhoda. Čich je silně propojený s pamětí a dokáže nevědomě uchovávat vzpomínky. K jejich oživení stačí pouze závan vůně, kterou jste si kdysi propojili s emocí. A spojení vůní skořice, hřebíčku badyánu a anýzu v podobě perníkového koření je neodmyslitelným symbolem Vánoc, které se blíží mílovými kroky. Pokud již pečete cukroví, nebo si jen chcete navodit vánoční náladu, přinášíme vám recept na vláčné medové perníčky, které chutnají tak dobře, že je možná budete muset do Vánoc někam dobře schovat, aby vás nepokoušely chutě. Anebo si je můžete dát s horkým čajem, kávou či čokoládou hned po vychladnutí.
Redakce Recepty.eu
Pokud připravujeme větší množství chlebíčků, ať už den dopředu na oslavu, případně nám po nějaké takové chlebíčky zůstanou, uchovejme je v lednici přikryté mírně navlhčenou utěrkou (důkladně vyždímanou).
Chlebíčky tak neokorají a budou téměř jako čerstvé.
Hnědý cukr, med a vodu dáme do hrnce, společně rozvaříme Perníčky položíme na plech vyložený pečicím papírem
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promícháme, poté přidáme Pokud perníčky nebudeme zdobit, před pečením je potřeme
Přidáme vejce, med a vytvoříme hladké těsto. Po upečení necháme perníčky vychladnout a uložíme je
V horkém mléce rozpustíme med, máslo a nakonec zašleháme Hotové perníčky necháme odležet cca 14 dní.
Tuk utřeme s medem a vejci. Perníčky ozdobíme citronovou polevou.
Mleté mandle promícháme s moukou, práškem do perníku, perníkovým kořením, solí a cukrem. Poté přidáme
V horkém mléce rozpustíme med, máslo a nakonec zašleháme Hotové perníčky necháme odležet cca 14 dní.