6.1K čtenářů Přidat komentář

Nepečené perníkové kuličky

Tohle je takřka starobylý recept z repertoáru slovutného českého kuchaře minulého století Viléma Vrabce. Jemné, decentní, jednoduché, české. (A jestli jste přece jenom pekli perníčky, skvěle teď zužitkujete ty zbylé nebo nepovedené).

20 m

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Postup receptu

  1. Perník nastrouháme do misky.
  2. Rozdrtíme sušenky nebo piškoty a zalijeme alkoholem.
  3. Přidáme zavařeninu nebo povidla a propracujeme do husté směsi.
  4. Z této směsi nakonec tvoříme kuličky, které můžeme dle chuti ještě obalit v cukru nebo necháme jen takto a dáváme do košíčků.
  • 100 g perník
  • 50 g sušenky (mleté)
  • 2 lžíce rum
  • 20 g cukr (moučka)
  • zavařenina
  • cukr (krystal)

Skvrny od trávy

Nikdy je nemyjeme vodou, odstraňují se mnohem hůře.

Nejlepší je to alkoholem nebo zředěným čpavkem.

Potřeme jím látku, necháme působit.

Pak je teprve vypereme.