★★ 5.9K čtenářů Přidat komentář

Vánoční štola

1 h 30 m

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Postup receptu

  1. ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí a lžíci cukru, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, utřené změklé máslo se žloutkem, zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku muškátového oříšku.
  3. Těsto důkladně propracujeme a necháme nakynout. na teplém místě. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky a kandované ovoce a necháme ještě chvíli kynout.
  4. Poté těsto vyválíme na plát. podélně přehneme a kousek založíme pod protější okraj, čímž získáme tvar štoly. na plech vyložený pečícím papírem přendáme štolu a necháme ještě 20 minut kynout.
  5. Pečeme v předehřáté troubě asi 50-60 minut. při 175 °C. Hotovou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme vanilkovým cukrem.
  • 500 g mouky (hladká)
  • 200 g máslo
  • 125 g cukr )moučka)
  • 100 ml mléko
  • 200 g rozinky
  • 150 g kandované ovoce
  • lžička citronová kůra
  • špetka muškátový oříšek
  • žloutek
  • kostka droždí
  • lžíce rum
  • 1/2 lžička sůl
  • 125 g cukr (moučka)
  • vanilkový cukr
  • 50 g máslo (na potření)

Skvrny od čokolády

Skvrny od čokolády nebo kakaa odstraníte jednoduše v teplé vodě s pomocí mýdla.

U jemných choulostivých látek používáme nízkotučné mléko.

Látku do něj ponoříme a vymácháme ve vodě.