Prémiový obsah ★★★ 2.3K čtenářů Přidat komentář

Staročeské minitrdelníčky

1 h

Avatar of janapozarova

janapozarova

@janapozarova

Staročeské minitrdelníčky

  1. Do ohřátého mléka (trošku si odlijeme) s cukrem si přidáme droždí a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
  2. Ke zbylému mléku dáme žloutky, sůl, rum, trochu mouky a kvásek a zamícháme.
  3. Máslo si rozpustíme a přidáváme postupně, potom těsto pořádně propracujeme a necháme vykynout.
  4. Těsto si rozdělíme na 30 kousků, z těch vyválíme válečky a z těch uděláme pruhy o délce asi 30 cm, které poté namotáme na omaštěné plechové trubičky a upečeme v troubě asi na 180 C.
  5. Hotové trdelníky potřeme bílky a vyválíme ve směsi ořechů a skořicového cukru.
  • 250 g mouka (hladká)
  • 250 g mouka (polohrubá)
  • 80 g máslo
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 30 g droždí
  • 120 g cukr (moučkový)
  • 180 ml mléko
  • 2 lžíce rum
  • sůl
  • skořicový cukr
  • ořechy (mleté)

Jak uvařit sypkou rýži

Jakoukoliv rýži (i z varných sáčků) vždy pořádně propláchneme až je voda čistá.

Škrob totiž působí rozvaření rýže při vaření.

A abychom měli úplnou jistotu sypké rýže, tak po dokonalém opláchnutí ji orestujeme na oleji s cibulkou a potom ji teprve přelijeme vodou a necháme vařit.

Rýže se OPRAVDU nerozvaří! Je dobré po zalití dát do rýže kostku bylinek: tymián.

Kostka obsahuje olivový olej, který taktéž značně potlačí rozvaření rýže.

Staročeský chléb
712
tetalenka
★★★

Staročeský chléb

Večer o osmé jsem se rozhodla upéct domácí chléb. Všechny suroviny jsem v misce smíchala vařečkou a nechala

Staročeská bábovka
49
redakceTerka
★★★

Staročeská bábovka

S bílků s špetky soli se vyšleháme tuhý sníh, žloutky si utřeme se sádlem a cukrem do husté pěny. přidáme

Staročeský trdelník
3K
Redakce Recepty.eu

Staročeský trdelník

Z mouky, tuku, žloutků, droždí, soli, cukru a mléka vypracujeme klasické kynuté těsto. těsto rozválíme

Staročeské zázvorky
2.7K
Redakce Recepty.eu

Staročeské zázvorky

Vejce, žloutek a cukr vyšleháme. Přidáme zázvor, citronovou kůru a nakonec postupně přisypáváme mouku

Staročeské lokše
2.2K
Redakce Recepty.eu

Staročeské lokše

Brambory uvaříme a poté nastrouháme na jemno. Smícháme v míse s moukou a solí a ze vzniklého těsta smažíme

Staročeské netýnky
1K
adina.p
★★★★

Staročeské netýnky

Všechny suroviny smícháme a vytvoříme hladké těsto. Vytvoříme bochánky, které dáme do předehřáté trouby

Staročeské zelníky
2.8K
Redakce Recepty.eu
★★★

Staročeské zelníky

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Zelí nakrájíme na malé kousky a smícháme s brambory. Poté osolíme

Staročeské točenice
1.5K
Redakce Recepty.eu
★★★

Staročeské točenice

Těsto rozválíme, natřeme olejem, posypeme cukrem a skořicí a poklademe rozinkami a ořechy. Srolujeme

Staročeská sekanina
2.3K
Redakce Recepty.eu

Staročeská sekanina

Hovězí maso a vepřovou plec nakrájíme na malé kostečky a můžeme ještě posekat. Housky nakrájené na kostečky

Staročeské perníčky
12.9K
Redakce Recepty.eu
★★★

Staročeské perníčky

Med, vejce a cukr společně utřeme. Mouku, prášek do perníku a sodu smícháme a zatřeme do medu po lžičkách

Staročeské brambory
14.2K
1
Kuchař Berda
★★★★

Staročeské brambory

Brambory oloupeme, nakrájíme je na slabá kolečka, rozložíme na plech, osolíme, opepříme, přidáme červenou

Staročeské buchty
11.6K
2
Kuchař Berda
★★★

Staročeské buchty

Z vlažného mléka, lžíce cukru a kostky droždí zaděláme kvásek. Mouku, sůl, cukr, žloutky a citrónovou