1.5K čtenářů Přidat komentář

Marcipánové vánoční tolárky

1 h

Avatar of Redakce Recepty.eu

Redakce Recepty.eu

@redakce

Postup receptu

  1. Marcipán nastrouháme na hrubém struhadle, v míse smícháme mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem. Přidáme aroma, smetanu, máslo a marcipán a vše ručně vypracujeme dohladka.
  2. Těsto rozdělíme na třetiny a vytvarujeme z něj válečky o průměru 3 cm. válečky obalíme ve skořicovém cukru a uložíme na dvě hodiny do ledničky.
  3. Pak válečky nakrájíme ostrým nožem na půlcentimetrové plátky a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Ozdobíme je kousky ořechů, tak že je lehce vtlačíme od těsta.
  5. Pečeme v troubě při 200 °C zhruba 10 minut, pak necháme tolárky vychladnout.
  • 350 g mouka (hladká)
  • balíček marcipán
  • špetka kypřící prášek
  • balíček cukr (vanilkový)
  • 1/2 lžička mandlové aroma
  • 150 g smetana (zakysaná)
  • 200 g máslo

Na ozdobení:

  • 2 balíček cukr (skořicový)
  • 250 g ořechy (vlašské)

Vylepšený koláč s drobenkou

Koláče s drobenkou budou šťavnatější, když je ihned po upečení mírně pokapeme smetanou ke šlehání.